Van Oergrotschilderingen tot Papyrus: Een Reis door de Geschiedenis van Schrift en Dragers

De Mysteries van Oergrotschilderingen

De betekenis van zeer oude tekeningen blijft tot op de dag van vandaag onduidelijk. De jacht- en dierafbeeldingen, gevonden op grotwanden in Frankrijk, Noorwegen en Spanje, zouden mogelijk voor magische, culturele of religieuze doeleinden zijn gebruikt. Hoewel deze afbeeldingen ons een kijkje geven in het leven van de prehistorische mens, blijft de exacte datering van de gebruikte technieken onzeker. Sommigen schatten dat deze kunst rond 4.000 voor Christus is ontstaan, maar andere dateringen lijken dit tegen te spreken.

De Ontwikkeling van Schriftdragers: Van Steen tot Kleitablet

Voor de komst van geschreven taal zoals wij die kennen, gebruikten hoog ontwikkelde beschavingen andere methoden om informatie vast te leggen. Voordat het spijkerschrift werd ontwikkeld, krasten mensen symbolen in stenen of maakten ze gebruik van kleitabletten. Dit gebeurde voornamelijk in het gebied tussen de rivieren de Eufraat en de Tigris, het huidige Irak. Rond dezelfde tijd gebruikten de Chinezen houten platen om officiële documenten te graveren. Interessant is dat de keizer van China dagelijks akten kreeg die gezamenlijk meer dan tachtig kilogram wogen!

Tijdloze Chinese Wijsheid

In deze periode ontstond ook een filosofie die tot op de dag van vandaag wordt geciteerd: “Niets is dunner en zachter dan water, maar niets kan het harde beter overwinnen dan water.” Deze uitspraak symboliseert de kracht van het zwakke dat het sterke overwint, een kern van de Chinese filosofie.

Houten Panelen en Wastafels in Griekenland en Rome

De oude Grieken hadden eveneens hun eigen manieren om teksten en afbeeldingen vast te leggen. Ze gebruikten houten panelen bedekt met fijn zand, waarin symbolen werden gekrast. De beroemde wiskundige Archimedes zou zijn formules op deze manier hebben genoteerd tijdens de Romeinse belegering van zijn stad in 212 voor Christus.

De Romeinen daarentegen gebruikten tafels bedekt met was, waarop ze met een griffel schreven. Deze ‘Twaalf Tafels’, wetten uit 500 voor Christus, zijn een bekend voorbeeld. Deze wastafels waren een belangrijk middel voor het overbrengen van boodschappen, vooral tijdens vergaderingen van de Romeinse senaat. Hoewel deze techniek veelbelovend was, werd het uiteindelijk verdrongen door een ander, gemakkelijker beschrijfbaar materiaal: papyrus.

Perkament: De Tussenstap naar Papier

Voordat papyrus de dominante schriftdrager werd, was er perkament. Perkament, gemaakt van gedroogde dierenhuiden, werd rond 300 voor Christus in Pergamon (het huidige Turkije) op grote schaal geproduceerd. In Alexandrië, aan de andere kant van de Middellandse Zee, werd rond 202 voor Christus zelfs een hele bibliotheek opgebouwd met uitsluitend perkamentrollen. Perkament bleek ideaal voor het bewaren van geschreven teksten en bleef populair tot ver na de uitvinding van de boekdrukkunst.

Papyrus: De Oudste Voorloper van Papier

Papyrus, een materiaal dat tussen 3.000 voor Christus en 1.000 na Christus werd gebruikt, staat nog altijd symbool voor de Egyptische cultuur. De plant, die groeit langs de oevers van de Nijl, werd bewust aangeplant door farao’s om als schrijfmateriaal te dienen. Naast de productie van papyrusrollen werden de stengels van deze plant ook gebruikt voor de bouw van schepen. Het productieproces van papyrus was relatief eenvoudig: de plant werd in dunne repen gesneden en kruislings over elkaar gelegd. Door de repen met een hamer te pletten en ze in de zon te drogen, ontstond een stevig en flexibel materiaal.

Zelfs vandaag de dag worden papyrusrollen nog steeds geproduceerd en bewaard als een levend stuk geschiedenis.

Een Samenvattende Blik

Door de eeuwen heen hebben mensen allerlei materialen gebruikt om kennis en ideeën vast te leggen. Van grottekeningen en kleitabletten tot perkament en papyrus: elk medium weerspiegelt de ontwikkeling van beschavingen en hun verlangen om verhalen, wetten en kennis te delen. Het is fascinerend om te zien hoe de evolutie van schriftdragers ons een venster biedt naar het verleden en hoe deze technieken de weg hebben vrijgemaakt voor het papier zoals wij dat nu kennen.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *